Skip to main content
Please wait...

Zbog obavezne kalibracije analizatora, do kraja septembra neće biti dostupni svi podaci o kvalitetu zraka sa četiri mjerne stanice KS

Submitted by Anonymous (not verified) on 17, Sep 2021

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještava da se od danas do kraja tekućeg mjeseca neće moći pratiti rezultati monitoringa kvaliteta zraka, koji se tiču prisustva sumpordioksida na lokaciji mjerne stanice Ilidža, te sumpordioksida, azotnih oksida, ozona i ugljenmonoksida na lokacijama Ilijaš, Otoka i Vijećnica.

“Razlog je što su analizatori za mjerenje ovih supstanci upućeni na eksternu kalibraciju u Republiku Hrvatsku, nakon što je obavljen veliki godišnji servis koji podrazumijeva zamjenu svih rezervnih dijelova, kao i provjeru funkcionalnosti opreme prema preporukama proizvođača”, navode iz resornog ministarstva.

Ističu da se obavezna provjera kvaliteta mjerenja, način obrade i prikaza rezultata obavljaju u skladu sa federalnim Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zbog izrade nove web stranice kvalitetzraka.ba, preko koje se prezentiraju rezultati mjerenja u realnom vremenu u saradnji sa Federalnim hidrometeorološkim zavodom, dogovoreno da izmjerene vrijednosti sa svih kantonalnih automatskih stanica imaju privremeni prikaz za građane putem web stranice pomenutog zavoda.

Putem web stranica Vlade i Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS klikom na rubriku smještenu na desnoj strani stranice pod nazivom KVALITET ZRAKA U KS mogu se isčitati i ti podaci.

“Nadamo se da će savremena web stranica biti izrađena u najkraćem roku, a plan je da se vrši indeksiranje kvaliteta zraka prema uputama Federalnog hidrometeorološkog zavoda”, poručuju iz Ministarstva.

Inače, monitoring kvaliteta zraka svakodnevno obavlja Zavod za javno zdravstvo KS pomoću četiri stacionarne i jedne mobilne stanice smještenih na lokacijama Ilidže, Ilijaša, Otoke i Vijećnice.

U završnoj fazi je proces nabavke automatske stanice koja će biti instalirana na području općine Vogošća.

Također, u predstojećim danima se planiraju indikativna mjerenja putem mobilne stanice u područjima koja nisu obuhvaćena ni kantonalnom mrežom, a niti stanicama u Kantonu kojima upravlja Federalni hidrometeorloški zavod, a nalaze se na Bjelavama i Ivan sedlu.

Sve informacije o stanju kvaliteta zraka i preporuke koje se tiču zaštite zdravlja građana tokom čitave godine objavljuju se na web stranici Zavoda za javno zdravstvo KS, na linku: https://zzjzks.ba/kvaliteta_zraka/, podsjećaju iz ovog resornog ministarstva.

Slika