Skip to main content
Please wait...

Ured Svjetske banke u Sarajevu i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo upriličili su jučer skup na kojem je razmatrana efikasnost vanrednih mjera koje se primjenjuju u Kantonu Sarajevo tokom epizoda zagađenja zraka, te su prezentirane uspješne prakse evropskih gradova u rješavanju problematike zagađenja zraka.

Skupu su prisustvovali predstavnici kantonalnih ministarstava, kao i općina, inspekcije, policije, Zavoda za javno zdravstvo KS, Federalnog hidrometeorološkog zavoda kao i drugih institucija-obveznika primjene Plana interventnih mjera u Kantonu Sarajevo, a putem video linka učestvovao je i dr. Tamas Szigeti, koji je izradio analizu interventnih mjera u Kantonu Sarajevu, te predstavnici Krakova, Budimpešte i Barselone koji su predstavili uspješne rezultate ovih gradova u smanjenju zagađenja zraka.

Istaknuto je da su u Kantonu Sarajevo na snazi mjere koje se generalno provode i u drugim evropskim gradovima tokom epizoda zagađenja, ali je potrebna njihova efikasnija provedba na terenu, uz osiguranje i primjenu adekvatnih resursa, koordinirano i pravovremeno djelovanje svih nadležnih, kao i građana. Za efektivne rezultate neophodna su planska i dugoročna ulaganja, posebno u sektoru saobraćaja i upravljanju grijanjem, navedeno je. 

Država, lokalne zajednice i stanovništvo zajedno mogu uraditi mnogo na smanjenju zagađenja zraka, a primjer je grad Krakov u Poljskoj. Vlasti su donijele Rezoluciju protiv smoga sa konkretnim mjerama, te su angažirale veliki broj stručnjaka i uključile sve institucionalne resurse u rješavanju ove problematike u Krakovu. Projekti zamjene svih kotlova na čvrsta goriva do 2024. godine, te masovnog utopljavanja objekata, informisanja i edukacije stanovništva o prednostima tih projekata putem eko-savjetnika, kao i provođenje eko-kontrola u domaćinstvima uz zakonsku regulativu koja to omogućava, kampanja o štetnom utjecaju emisija iz kućnih ložišta na zdravlje stanovništva, uvođenje zona čistog transporta, aktivnosti su kojima su značajno smanjene emisije štetnih materija.

Na današnjem skupu je vođena korisna diskusija, a kako je istaknuto, namjera je iskoristiti sva inostrana iskustva i doći do najpovoljnijih rješenja za Sarajevo.

Kanton  Sarajevo kontinuirano analizira  sadržaj i kvalitet propisanih mjera, njihovu provodivost i efikasnost, radi inoviranja Plana interventnih mjera i smanjenja  zagađenja zraka.  S tim ciljem, protekle sedmice je održan sastanak na kojem je raspravljano i o implementaciji mjera koje se odnose na privredne pogone i energetska postrojenja koji su među najvećim zagađivačima zraka.