Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, započelo niz aktivnosti u cilju rekonstrukcije sistema javne rasvjete u Kantonu Sarajevo.

Nakon uspješne realizacije pilot projekta iluminacije dijela ulica Maršala Tita i Ferhadija, u augustu tekuće godine objavljen je tender za nabavku, isporuku i ugradnju LED ulične rasvjete u KS. Po završetku tenderske procedure, radovi su povjereni uspješnom ponuđaču, kompaniji DELING d.o.o. Tuzla. 

U okviru ugovorenih radova planirana je nabavka i zamjena 1.698 svjetiljki na sljedećim dionicama: tramvajska pruga od tramvajske stanice Energoinvest do tramvajske stanice Baščaršija, trolejbuska ruta, od Trga Austrije do okretnice na Dobrinji i dionica puta M18, od Alipašine džamije do Vogošćanske petlje.

Zamjena postojećih zastarjelih rasvjetnih tijela visokotlačnim natrijevim sijalicama s LED svjetiljkama koje zadovoljavaju svjetlotehničke proračune u skladu s važećim BAS i IEC standardima doprinijet će povećanju energijske efikasnosti sistema javne rasvjete, te samim tim očuvanju okoliša i smanjenju zagađenja zraka u KS. Pored toga, moderniji sistem javne rasvjete će utjecati na poboljšanje kvalitete komunalnih usluga, te doprinijeti povećanju sigurnosti u odvijanju saobraćaja i smanjenju saobraćajnih gužvi.

Rekonstrukcija javne rasvjete u KS provodi se u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj III faza (GED III)“, a sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti osigurana su od strane Vlade KS u iznosu od 2.000.000 KM i Švedske, putem UNDP-ja, u iznosu od 430.000 KM.