Skip to main content
Please wait...

Iz Centra  za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić naglašavaju da se u narednim danima, tokom mjeseca augusta, očekuje povećanje polena trava i korova u vazduhu, ali i pojava polena visoko alergene i invazivne biljke ambrozije.

Osobama koje pate od alergija preporučeno je da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine i da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ili visoko planinskih ekosistema, a svim osobama sa sezonskim rinitisom da se  jave nadležnom ljekaru u slučaju promjene kliničke slike.

“Visoke temperature, niska vlažnost, odsustvo padavina i strujajnje vjetra su dominantni faktori koji pogoduju širenju polena trava i korova, dok niska temperatura, visoka vlažnost, padavine i manje strujanje vjetra značajno sprečavaju širenje polena alergenih biljaka, a samim tim i pojavu polenskih alergija”, pojašnjavaju iz Centra  za ekologiju i prirodne resurse.

Prema Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša redovno se upućuju narativni izvještaji  o polenu alergenih biljaka na području Kantona Sarajevo.

Izvještaji monitoring polena na području Kantona Sarajevo se kontinuirano objavljuju i na stranici Centra za ekologiju i prirodne resurse, a dostupni na: https://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/