Skip to main content
Please wait...

Na području općine Ilijaš jutros je počela velika akcija čišćenja koja će trajati tri dana.

Akciju je pokrenulo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a  realizira se na području svih 14 mjesnih zajednica u saradnji sa Općinom Ilijaš, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJU za zaštićena prirodna područja, KJP Sarajevo – šume i JKP “Vodostan” Ilijaš.

Komunalna preduzeća će u koordinaciji sa Općinom Ilijaš i mjesnim zajednicama realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja i divljih deponija, a u skladu sa prioritetima koje iskažu mjesne zajednice.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović je pozvao i građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da životni ambijent bude ljepši i uredniji.

"Ovo je posljednja općina u nizu gdje vršimo generalnu akciju čišćenja. U ovoj akciji, kao i u prethodnih osam, učestvuju sva javna komunalna preduzeća, također i preduzeća u okviru lokalne zajednice, civilna zaštita kao i građani općine Ilijaš. Do sada smo imali veoma dobra iskustva, te su na desetine i stotine tona otpada odvezene sa javnih površina“, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić kazao je da će u fokusu biti uklanjanje divljih deponija, pročišćavanje odvodnih kanala, potkresivanje grana, pranje ulica, te sanacija dječjih igrališta.

„Dio planiranog programa je čišćenje površina u blizni željezničke pruge gdje generalno imamo problema sa održavanjem. Želimo u saradnji sa resornim ministarstvom realizovati ovaj projekt na pravi način, kao i da građani vide rezultate. Moram pohvaliti građane općine Ilijaš, jer imaju dobar odnos prema okolini posebno kada je u pitanju selektivno prikupljanje otpada, a također moram kazati da smo pri kraju sa izgradnjom reciklažnog dvorišta", zaključio je Fazlić.