Skip to main content
Please wait...

Velika koordinirana akcija čišćenja na području općine Centar počela je danas, a trajat će do petka, 1. jula 2022. godine.

Prema planu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Centar, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJU za zaštićena prirodna područja, DVD Bjelave, mjesnih štabova civilne zaštite, akcija čišćenja odvija se u svim mjesnim zajednicama ove općine. Na terenu će svakodnevno biti više od 150 radnika.

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kazao je da će akcijom posebno biti obuhvaćeni lokaliteti koji nisu u programima redovnog održavanja.

„Imamo namjeru da sa posebnom pažnjom tretiramo one površine koje nisu u programu redovnog održavanja javnih preduzeća. Sa druge strane želimo da naša komunalna preduzeće rade zajedničke akcije i da se pokaže dimenzija zajedništva, uz učešće građana. Nadamo se da će narednih pet dana građani općine Centar prijaviti sve nelegalne deponije, odnosno odlagališta koja nisu u skladu sa propisima, ali i da će se i sami pridružiti ovoj velikoj akciji. Važno je educirati naše građane o važnosti održavanja čistoće i podizati njihovu svijest o tome, a sa druge strane važno je uvoditi i represivne mjere za nesavjesne pojedince“, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Ministar Hadžiahmetović podsjetio je da su u prethodnim akcijama čišćenja na području Ilidže, Vogošće i Starog Grada prikupljene velike količine otpada te naveo da očekuju da će i ova akcija dati dobre rezultate i da će građani Kantona Sarajevo imati ljepši ambijent.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić rekao je da mu je drago da se ova akcija odvija i na području općine Centar.

„U akciji,  pored predstavnika kantonalnih komunalnih preduzeća, učestvuju i članovi mjesnih štabova civilne zaštite Općine Centar te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave. Ovo što danas vidimo ovdje je samo mali dio akcije koja će se narednih pet dana održavati na teritoriji naše lokalne zajednice. U planu je temeljito čišćenje općine Centar. Koristim priliku da građanima uputim apel da se jave i priključe akciji kako bismo zajedno našu lokalnu zajednicu učinili mjestom ugodnijeg življenja. Akcije poput ove služe kako bi se skrenula pažnja na važnost zajedničkog djelovanja u održavanju čistoće. Koliko je važno da komunalna preduzeća rade na održavanju čistoće, toliko je važno i da nam građani u tome pomognu, da adekvatno odlažu otpad i održavaju čistoću ispred svojih domova. Ovakve akcije trebaju postati svakodnevnica, i svi zajedno, svih 365 dana u godini trebamo brinuti o svojoj životnoj sredini“, poručio je načelnik Mandić.