Skip to main content
Please wait...

Počela velika akcija čišćenja na području općine Stari Grad, više od 120 radnika na terenu

Submitted by Anonimus (not verified) on 20, Jun 2022

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Stari Grad pokrenulo je veliku akciju čišćenja koja će trajati četiri dana.

U akciji učestvuju KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJP Sarajevo-šume, KJU za zaštićena prirodna područja, Vatrogasno društvo Vratnik, te Odjeljenje za održavanje putnih pojasa Općine Stari Grad.

"Uz pomoć naših komunalnih preduzeća i Općine Stari Grad realiziramo akciju kako bismo podigli stepen komunalne higijene i na području ove općine. Svakodnevno, tokom akcije, će na terenu biti angažovano više od 120 uposlenika javnih komunalnih preduzeća i više od 25 vozila. U saradnji sa općinama pokušavamo da detektujemo divlje deponije koje se nalaze na njihovim područjima i da ih uklonimo. Resorno ministarstvo pokušava ovim akcijama podići i svijest građana kako bi nam grad bio čišći, a s obzirom da je riječ i o turističkoj destinaciji želimo da odgovorimo svim zahtjevima i naših posjetitelja", kazao je Muhamed Bekto, pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Početku radova u Aleji ambasadora prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

"U ovoj velikoj akciji bit će angažovan veliki broj radnika, među kojima su i uposlenici našeg Odjeljenja za održavanje putnih pojasa, a koji već godinama održavaju i uređuju površine u Starom Gradu. Mi smo jedina općina u BiH koja već pet godina ima formirano ovo odjeljenje, tzv. Putarsku službu koja djeluje na svim lokacijama u našoj općini",  izjavio je načelnik Hadžibajrić, te dodao:

"Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti ispuniti plan za naredna četiri dana. Drago mi je da će najveći akcent biti na čišćenju divljih deponija i to nam je prioritet".

Za sve učesnike, Općina Stari Grad osigurala je hranu i piće tokom trajanja akcije.

Lokacije za čišćenje odabrane su na prijedlog sekretara 16 mjesnih zajednica koji su delegirali krizna područja. Posebna pažnja bit će usmjerena na uklanjanje divljih deponija u ulici Nalina, zatim na Hridu i na Mošćanici.

Organizatori pozivaju građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da njihov životni ambijent bude ljepši i uredniji.

Slika