Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Stari Grad pokrenulo je veliku akciju čišćenja koja će trajati četiri dana.

U akciji učestvuju KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJP Sarajevo-šume, KJU za zaštićena prirodna područja, Vatrogasno društvo Vratnik, te Odjeljenje za održavanje putnih pojasa Općine Stari Grad.

"Uz pomoć naših komunalnih preduzeća i Općine Stari Grad realiziramo akciju kako bismo podigli stepen komunalne higijene i na području ove općine. Svakodnevno, tokom akcije, će na terenu biti angažovano više od 120 uposlenika javnih komunalnih preduzeća i više od 25 vozila. U saradnji sa općinama pokušavamo da detektujemo divlje deponije koje se nalaze na njihovim područjima i da ih uklonimo. Resorno ministarstvo pokušava ovim akcijama podići i svijest građana kako bi nam grad bio čišći, a s obzirom da je riječ i o turističkoj destinaciji želimo da odgovorimo svim zahtjevima i naših posjetitelja", kazao je Muhamed Bekto, pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Početku radova u Aleji ambasadora prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

"U ovoj velikoj akciji bit će angažovan veliki broj radnika, među kojima su i uposlenici našeg Odjeljenja za održavanje putnih pojasa, a koji već godinama održavaju i uređuju površine u Starom Gradu. Mi smo jedina općina u BiH koja već pet godina ima formirano ovo odjeljenje, tzv. Putarsku službu koja djeluje na svim lokacijama u našoj općini",  izjavio je načelnik Hadžibajrić, te dodao:

"Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti ispuniti plan za naredna četiri dana. Drago mi je da će najveći akcent biti na čišćenju divljih deponija i to nam je prioritet".

Za sve učesnike, Općina Stari Grad osigurala je hranu i piće tokom trajanja akcije.

Lokacije za čišćenje odabrane su na prijedlog sekretara 16 mjesnih zajednica koji su delegirali krizna područja. Posebna pažnja bit će usmjerena na uklanjanje divljih deponija u ulici Nalina, zatim na Hridu i na Mošćanici.

Organizatori pozivaju građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da njihov životni ambijent bude ljepši i uredniji.