Skip to main content
Please wait...

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković potpisali su danas Sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Za realizaciju aktivnosti planirana su sredstva u iznosu od 291.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja  230.000 KM, a KJU za zaštićena prirodna područja 61.000 KM.

U skladu sa potpisanim Sporazumom bit će realiziran niz aktivnosti sa ciljem poboljšanja uvjeta na spomeniku prirode Vrelo Bosne i tri zaštićena pejzaža: Bijambare, Trebević i Bentbaša.

U okviru aktivnosti planiranih Sporazumom radit će se adaptacija javnog toaleta na području Vrela Bosne, zatim revitalizacija i prezentacija prirodnog naslijeđa u nukleusu Spomenika prirode Vrelo Bosne, rekonstrukcija pješačke staze Ravne-Vidikovac na području Trebevića, te inventarizacija populacije reptila i vodozemaca na Trebeviću i Bijambarama, rekultivacija i ekološka revitalizacija prostora na području šetališta Dariva, te uspostava kontinuiranig monitoringa lipa u Aleji ambasadora.

Iz ovih sredstava finansirat će se i uređenje infrastrukture za posjetitelje u užem kompleksu bijambarskih pećina, rekonstrukcija vodovoda kao i istraživanje i izrada smjernica/programa za restauraciju tresetišta na području Zaštićenog pejzaža Bijambare, te uspostava monitoringa gmizavaca i vodozemaca na tom području.

Bit će provedeno i istraživanje staništa orhideja na zaštićenim prirodnim područjima sa publiciranjem rezultata, te će se napraviti promotivno-edukativni video-materijal zaštićenih prirodnih područja.

Ministar Enver Hadžiahmetović kazao je kako je u nadležnosti Ministarstva  kojim rukovodi i zaštita okoliša, te da se na ovaj način daje podrška ustanovi koja radi poslove na očuvanju zaštićenih područja.

“Ministarstvo pomaže u revitalizaciji objekata, rekonstrukciji određenih dionica, pješačkih staza, javnih toaleta, naučno-istraživačkom radu i održavanju zaštićenih područja. Ova ustanova ima jako dobru perspektivu za razvoj i doprinos društvu, kako u zaštiti područja, tako i u pružanju usluga posjetiteljima. Omogućavanju našim građanima, ali i turistima da uživaju u prirodnim ljepotama i da iz Kantona Sarajevo ponesu lijepe slike”, naveo je ministar Hadžiahmetović.

Direktor KJU za zaštićena područja Asad Jelešković kazao je da su veoma zadovoljni današnjim potpisivanjem Sporazuma.

“Prema planovima upravljanja zaštićenim prirodnim područjima definisane su aktivnosti koje ustanova treba da sprovodi. Ovim Sporazumom su obuhvaćena sva zaštićena područja u Kantonu Sarajevo i posebno mi je drago da je pored građevinskih i infrastrukturnih projekata obuhvaćen i niz aktivnosti kojim štitimo prirodne vrijednosti i ističemo njihove vrijednosti kao i promocija svega onoga što radimo na očuvanju, bioloških, hidroloških i drugih prirodnih vrijednosti ali i same Ustanove. Napominjem da će i ustanova sufinansirati ove aktivnosti iz vlastitih Prihoda”, rekao je Jelešković, izrazivši zahvalnost ministru Enveru Hadžiahmetoviću i pomoćniku ministra Adnanu Mediću, jer imaju sluha za njihove aktivnosti.