Skip to main content
Please wait...

Čelnici Kantona Sarajevo se upisali u Knjigu žalosti u Ambasadi Turske

Submitted by Anonimus (not verified) on 8, Feb 2023

Vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministri zdravstva, kulture i sporta, te komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Haris Vranić, Samir Avdić i Enver Hadžiahmetović upisali su se danas u Knjigu žalosti u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu, povodom razornih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju u kojima je stradao veliki broj ljudi.

Dvadeset dobrovoljaca kantonalnog GSS-a otišlo za Tursku

Submitted by Anonimus (not verified) on 8, Feb 2023

Dvadeset dobrovoljaca Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo otišlo je jutros za Tursku.

Sreću na ovom humanom zadatku poželjeli su im ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić.

Oni su jutros odletjeli sa sarajevskog aerodroma na put za Tursku koja je prije dva dana, zajedno sa Sirijom, pogođena razornim zemljotresima.

Usljed stabilnih vremenskih prilika narušen kvalitet zraka, od subote se očekuje poboljšanje

Submitted by Anonimus (not verified) on 1, Feb 2023

Stabilne vremenske prilike uzrokovale su nakupljanje većih koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku, što je zabilježeno na većini kantonalnih mjernih stanica.

Kvalitet zraka značajno je pogoršan na mjernim mjestima u Vogošći,  te na Ilidži i Otoci. Prekoračenja  graničnih vrijednosti PM10, iznad 50 mikrograma po metru kubnom ovih čestica, bilježe se i u Ilijašu.

Potpisan Ugovor vrijedan 9,8 miliona eura: Počinje rekonstrukcija vodovodne mreže na trasi od 36 kilometara

Submitted by Anonimus (not verified) on 1, Feb 2023

Danas su Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i preduzeće "Vodovod i kanalizacija" potpisali Ugovor sa Konzorcijem “Mibral” kao izvođačem radova na Projektu rekonstrukcije vodovodne mreže Kantona Sarajevo - Tranša II.

Vrijednost ugovora je 9,8 miliona eura i finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a.

Potpisan Ugovor za konsultantske usluge vršenja nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji vodovodne mreže

Submitted by Anonimus (not verified) on 31, Jan 2023

Ugovor za konsultantske usluge vršenja nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji vodovodne mreže i modernizaciji pumpnih stanica i bunarskih pumpnih postrojenja potpisali su danas ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo Rusmir Salić i predstavnici JV TEMELSU International Engineering Services Inc i PPG Design and Construction Company LLC Sarajevo Haluk Demir i Emina Ramčić.

Značajan pad koncentracija PM10 u zraku, ukinuta "Pripravnost"

Submitted by Anonimus (not verified) on 27, Jan 2023

U Kantonu Sarajevo danas je ukinuta epizoda "Pripravnost" zbog značajnog pada koncentracija PM10 u zraku, kao i prognoziranih vremenskih prilika koje će pogodovati dobrom kvalitetu zraka i u narednim danima.

Usljed niskih temperatura i slabog vjetra, kao i povećanih emisija iz kućnih ložišta, na područjima gdje je dominantno korištenje čvrstih energenata za zagrijavanje mogu se pojavljivati povišene koncentracije zagađujućih materija u zraku.

Januarski računi za centralno grijanje ukupno će biti umanjeni za 15 posto, a februarski i martovski za šest posto

Submitted by Anonimus (not verified) on 26, Jan 2023

Januarski računi za centralno grijanje korisnicima usluga KJKP „Toplane“  ukupno će biti umanjeni za 15 posto.

Ovo umanjenje proisteklo je iz nedavne Odluke Vlade KS da se zbog iznadprosječnih temperatura zraka računi za mjesec januar umanje za devet posto,  kao i današnje Vladine odluke o pojeftinjenju grijanja za  šest posto za period januar-mart 2023. godine, zbog pada cijene plina.

Iako se bilježi pad PM10: Zrak i danas nije čist, pogoršanje u večernjim satima

Submitted by Anonimus (not verified) on 25, Jan 2023

Iako se od jutros bilježi pad koncentracija zagađujućih PM10 čestica, zrak nije čist. U večernjim satima ponovo se očekuje pogoršanje kvaliteta zraka, zbog čega i dalje postoje uslovi za zadržavanje epizode "Pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo.

Zdravstvene preporuke trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima su da reduciraju naporne fizičke aktivnosti, kao i boravak na otvorenom, a posebno na području Ilijaša, gdje se jučer i danas bilježe najviše koncentracije PM10.

Rastu koncentracije zagađujućih materija u zraku, proglašena epizoda “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo

Submitted by Anonimus (not verified) on 23, Jan 2023

Na osnovu praćenja kvaliteta zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS proglasilo je epizodu “Pripravnost” za područje Kantona Sarajevo.

Uprkos snježnim padavinama, zrak je zagađen, a prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3) od jučer se bilježe na većini mjernih mjesta i to u Ilijašu, na Ilidži, Otoci i Vogošći.

Rast koncentracija PM10 bilježi se i danas.

Obilježena tužna godišnjica masakra u kojem je tokom igre ubijeno šestoro djece na Alipašinom polju

Submitted by Anonimus (not verified) on 22, Jan 2023

Okupljanjem na mjestu stradanja, brojni članovi porodica i udruženja žrtava, građani, te predstavnici vlasti danas su obilježili 29. godišnjicu od masakra u kojem je tokom sankanja i dječije igre ubijeno šestoro djece u ulici Bosanska kod broja 4, u "C" fazi sarajevskog naselja Alipašino Polje.

Subscribe to