Skip to main content
Please wait...

Na šetalištu ispred Akademije likovnih umjetnosti danas je predstavljena izložba fotografija, nastala u okviru projekta “Energetska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“, koji Kanton Sarajevo provodi od 2020. godine, uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj -EBRD, Evropske unije i Austrije.

Izložba predstavlja rezultate uspješno završene prve faze projekta tokom koje je renovirano 15 objekata javne namjene u Sarajevu, od čega su najveći broj škole i vrtići, ali i Dom zdravlja Ilidža. Radovi poboljšanja energetske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju vanjskih zidova i krovnih površina, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu energenta, ugradnju LED rasvjetnih tijela.

Kao rezultat ovih investicija, očekuje se da će potrošnja energije u objektima i emisije karbondioksida biti prepolovljene. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grijanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ovih javnih zgrada, kao i značajne uštede u budžetu Kantona Sarajevo.

Radovi na objektima finansirani su s dva miliona eura bespovratnih sredstava od Evropske unije i iz osam miliona eura povoljnih kreditnih sredstava od EBRD-a. Vlada Austrije obezbijedila je finansijska sredstva za tehničku pomoć. Projekt je dio EBRD Akcionog plana „Zeleni gradovi“ za Sarajevo.

Izložba je postavljena ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje će građani moći da je posjete od 16. do 29. maja.

Izložbu je svečano otvorio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk koji je u svom obraćanju kazao da je današnja izložba fotografija najbolja potvrda dobro obavljenog posla u okviru projekta „Energetska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“.

„Mjere preduzete u okviru ovog projekta su najbolji put ka osiguravanju adekvatnih uslova za boravak i rad u našim vrtićima i školama. Ponosni smo na saradnju ostvarenu s EBRD-om, Evropskom unijom i Austrijom, te potvrđujem opredijeljenost Vlade Kantona Sarajevo da nastavi sa sličnim inicijativama s ciljem osiguravanja ušteda energije, ali prije svega boljeg životnog ambijenta za naše građane“, istakao je premijer Uk.

Prisutnima su se, ovom prilikom, obratili i predstavnici Evropske unije, Ambasade Austrije u BiH i EBRD-a.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler je u svom obraćanju naveo kako mi je zadovoljstvo biti na ovom projektu zajedno sa svim spomenutim partnerima.

„Kroz ovaj projekt do sada je obnovljeno 15, a nadam se da ćemo ubrzano završiti i preostalih 25 javnih objekata. Ovo je najbolji način da se, kroz bolju izolaciju i povećanu energetsku efikasnost, postigne ušteda i manji računi. Spomenuo bih i energetski paket vrijedan 70 miliona eura koji je EU obezbijedila za podršku najugroženijim domaćinstvima u BiH, iz čega je oko 15 miliona predviđeno i za energetsku efikasnost za preko 4.000 objekata širom BiH. EU je postavila ambiciozne ciljeve zelene tranzicije, kako bi postala prvi kontinent koji će biti CO2 neutralan do 2050. godine. Bosna i Hercegovina je prvi susjed i ove emisije ne poznaju granice, zato treba iskoristiti prilike koje im se pružaju. Apelovao bih na novoformirane vlade da počnu s usvajanjem dugo očekivanog paketa energetskih zakona, kako bi privukle nove investicije neophodne za zelenu tranziciju”, najavio je ambasador Sattler.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, govoreći o ulozi njene zemlje, ulaganju pola miliona eura, kao i dodatnom ulaganju istog iznosa za druge projekte u Kantonu Sarajevo, naglasila je da Austrija podržava unapređenje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini.

„Projekt o kojem je ovdje riječ prvenstveno doprinosi uštedi novca za grijanje i boljem očuvanju životne sredine, što je u Sarajevu i sličnim sredinama veoma bitno zbog epizoda enormnog zagađenja zraka. Primjenom mjera profitira svaki građanin“, naglasila je ambasadorica.

Dodala je da Austrija također doprinosi realizaciji projekata u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine te naglašava da će rezultati biti održivi samo ako nadležni nastave mjere, a i građani također daju doprinos na svoj način jer „životna okolina zaslužuje naš trud“.

Manuela Naessl, direktorica EBRD je istakla da je podrška državama i gradovima da postanu zeleniji i otporniji na klimatske promjene jedan je od naših ključnih prioriteta EBRD-a-

„Zaista nam je drago vidjeti koliko je Sarajevo napredovalo prema ovim ciljevima posljednjih godina. Još 2018. godine započeli smo rad s Kantonom Sarajevo na Akcionom planu Zeleni grad, a danas zajedno radimo na osmom projektu. Ove investicije će Sarajevo učiniti boljim i zelenijim gradom. U gradu postoje novi trolejbusi, tramvajske pruge se obnavljaju, a danas se mogu vidjeti renovirane javne zgrade u kojima će mjere energetske efikasnosti povećati udobnost korisnika i smanjiti troškove grijanja i struje“, naglasila je direktorica Naessl.

Autori fotografija izložbe su Jasmin Agović, Kenan Tahmiščić i Dženan Čengić.