Skip to main content
Please wait...

22.03.2023

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i direktorica Fonda KS za izgradnju stanova Lejla Khattab obišli su jučer radove na stambenom objektu u izgradnji na lokalitetu Šipa, koje realizira pomenuti Fond.

U ovoj zgradi je 30 stanova namijenjeno za pripadnike boračke populacije, te mladih s područja Kantona Sarajevo, putem programa koje realizuju pomenuta ministarstva u svrhu rješavanja stambenog statusa ove populacije.


08.03.2023

Čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo čestitali su svim ženama Međunarodni dana žena.


07.03.2023

Usljed meteoroloških promjena koje karakteriše porast temperature, od jutros se bilježi značajan pad koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku na svim mjernim mjestima u Kantonu Sarajevo, zbog čega je ukinuta epizoda "Pripravnost", prema Planu interventnih mjera.

Prognozirane vremenske prilike pogodovat će čistom zraku i u narednim danima. 

Generalno, kako se bliži kraj grijne sezone, smanjuju se emisije zagađujućih materija od sagorijevanja čvrstih energenata, a  primarni izvor zagađenja zraka u ostatku godine ostaje saobraćaj.


03.03.2023

Zbog zagađenja zraka, uzrokovanog rastom zagađujućih PM10 čestica, u Kantonu Sarajevo je proglašena epizoda "Pripravnost", uz primjenu interventnih mjera.

Na svim mjernim mjestima u Kantonu, osim na lokalitetu Vijećnice, prosječne dnevne koncentracije PM10 iznose preko 50 mikrograma po metru kubnom čestica. Visoke vrijednosti ovog polutanta bilježe se i od jutros, a prognozirane vremenske prilike ukazuju da će slično stanje biti i u naredna tri dana.


02.03.2023

Novi Kolektivni ugovor za oko 4 500 radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo danas su u ime Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata komunalne privrede KS potpisali vršiteljica dužnosti premijera KS Darja Softić Kadenić i predsjednik Sindikata Ramiz Gušo.

Ovaj ugovor donosi novu odredbu po kojoj će uposleni u sektoru komunalne privrede u toku ove godine dobiti linearni mjesečni dodatak na platu u iznosu od 100 KM.

Rezultat je ovo pregovora Vlade i Sindikata koji su pokrenuti još u decembru prošle godine.


28.02.2023

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je pozitivan primjer promjena u oblasti zaštite okoliša, kada je u pitanju sanacija i izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) “Smiljevići“ u Sarajevu.

Povodom isteka mandata Komisije za praćenje realizacije i izradu Programa aktivnosti na sanaciji i izgradnji RCUO “Smiljevići” u Sarajevu, ministar Hadžiahmetović je tokom prošle sedmice održao sastanak s članovima ove komisije.


27.02.2023

Mjerenja koncentracija zagađujućih materija u zraku za prethodni dan, pokazala su da nisu prekoračene granične vrijednosti polutanata niti na jednoj automatskoj stanici na području Kantona Sarajevo. Zrak je i danas čist u svim zonama Kantona Sarajevo, a uz odsustvo temperaturne inverzije i u naredna dva dana, kvalitet zraka neće biti značajnije narušen.


24.02.2023

Obilaskom trase u ulici Rašida Bešlije u općini Vogošća danas je ozvaničen početak rekonstrukcije vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo.

Radovi se izvode u okviru Projekta rekonstrukcije vodovodne mreže KS - Tranša II, a na osnovu ugovora kojeg su potpisali Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i KJP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo s izvođačem radova, konzorcijem “Mibral”.  


24.02.2023

Meteorološke oscilacije, kao i oscilacije koncentracija zagađujućih PM10 čestica, karakterišu sliku kvaliteta zraka danas u Kantonu Sarajevo.

Nakon kratkotrajnog poboljšanja u prijepodnevnim satima, ponovo se  bilježi rast PM10 na pojedinim mjernim mjestima.

Prema posljednjim podacima, najviše vrijednosti ovog polutanta su izmjerene u Ilijašu i na Otoci i iznosile su preko 80 mikrograma po metru kubnom, dok su na drugim mjernim mjestima, ispod ili blizu 50 mikrograma po metru kubnom što je granična vrijednost za epizodu “Pripravnost”.


22.02.2023

Prigodnom svečanošću danas su zvanično završeni radovi na poboljšanju energijske efikasnosti Osnovne škole „Ćamil Sijarić“ u sarajevskom naselju Dobrinja.

Utopljavanje ove škole dio je projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima u KS“ kojeg Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša provode na 40 objekata u KS, uz finansijsku podršku Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Republike Austrije.