Skip to main content
Please wait...

Novosti sa vlade


02.07.2022

Velika koordinirana akcija čišćenja na području općine Novi Grad Sarajevo počinje u ponedjeljak, 04. jula 2022. godine, a trajat će devet dana.

Prema planu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, Javnog preduzeća Lokom i Službe civilne zaštite Novi Grad Sarajevo, akcija čišćenja odvijat će se u svim mjesnim zajednicama ove općine.


01.07.2022

Završena je velika akcija čišćenja na području općine Centar Sarajevo koja je trajala pet dana.

Akcija, koju je pokrenulo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Centar, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJU za zaštićena prirodna područja, DVD Bjelave, mjesnim štabovima civilne zaštite, odvijala se u svih 19 mjesnih zajednica ove općine.


01.07.2022

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo održalo je sastanak sa predstavnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo povodom predstojećeg Kurban-bajrama.

Prisutni su na sastanku razgovarali o načinu odlaganja kurbanskih kožica i otpada od kurbana što se pokazalo kao problem tokom prethodnih godina. Cilj je da se koordiniranim radom spriječi nelegalno odlaganje otpada tokom bajramskih dana, te da se otpad odloži na propisan način.


01.07.2022

U okviru projekta ”Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” obilježen je završetak radova poboljšanja energijske efikasnosti objekta Javne ustanove Druga gimnazija Sarajevo.

Radovi poboljšanja energijske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju fasada, djelimičnu zamjenu dotrajalih otvora, termoizolaciju stropa negrijanog prostora, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima, te pripremne i prateće radove u svrhu obnove objekta.


01.07.2022

U Alipašinoj ulici u Sarajevu u četvrtak, 29. juna 2022. godine, došlo je do propadanja dijela saobraćajnice. Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo kazali su da su po prijavi Policijske uprave Centar izlaskom na teren zatekli veću količinu tampona koji je propao ispod asfalta.


01.07.2022

Zrak u Bosni i Hercegovini, posebno u centralnim i sjevernim kotlinskim i dolinskim dijelovima zemlje izrazito je loš i nezdrav. Indeks zagađenja je visok tokom cijele godine, a cestovni saobraćaj je često jedan od većih uzroka zagađenja.


30.06.2022

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Centralnom spomen-obilježju večeras je u Ilijašu obilježena 29. godišnjica formiranja 126. brdske brigade Ilijaš.

Obilježavanju su, među ostalima, prisustvovali ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.

Povodom ovog značajnog jubileja u kino sali je upriličena i promocija knjige ''Monografija 126. brigade Armije Bosne i Hercegovine'', autora Iljke Barića i koautora Džafera Herića, te Bege Durića.


29.06.2022

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potpisali su danas sporazum u svrhu sanacije klizišta na lokalitetu Maunaga Kulo   i Svrake IV uz korito rijeke Ljubine.

Potpisivanju Sporazuma je prisustvovao ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komandant Štaba civilne zaštite KS  Enver Hadžiahmetović  


28.06.2022

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo počelo je sa pripremama za predstojeću grijnu sezonu 2022/2023.

Tim povodom, 10. i 26. juna 2022. godine održani su sastanci predstavnika resornog Ministarstva sa direktorima i predstavnicima KJKP Toplane Sarajevo, KJKP Sarajevogas, BAGS-Energotehnika d.d. Vogošća i Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.


27.06.2022

Velika koordinirana akcija čišćenja na području općine Centar počela je danas, a trajat će do petka, 1. jula 2022. godine.

Prema planu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Centar, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJU za zaštićena prirodna područja, DVD Bjelave, mjesnih štabova civilne zaštite, akcija čišćenja odvija se u svim mjesnim zajednicama ove općine. Na terenu će svakodnevno biti više od 150 radnika.