Skip to main content
Please wait...

Novosti sa vlade


21.10.2021

Ustavni sud Federacije BiH obustavio je postupak po zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacije Kantona Sarajevo.

Rješenje Ustavnog suda FBiH o obustavi postupka doneseno je 13. oktobra 2021. godine, nakon što je Skupština Kantona Sarajevo 7. septembra ove godine usvojila Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo kojim je stavljen van snage Zakon koji je bio predmet ocjene ustavnosti.


19.10.2021

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić, predstavnici lokalne zajednice i građana, te stručne javnosti posjetili su danas izvorište rijeke Mošćanice, gdje su održali sastanak o njegovoj zaštiti.


14.10.2021

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u saradnji sa UNDP-om, kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj koji finansira Švedska, provodi mjere povećanja energijske efikasnosti na javnim objektima u Kantonu Sarajevo.


07.10.2021

Neadekvatna toplotna izolacija zgrada, zastarjeli sistemi grijanja i neučinkovita rasvjeta osnovni su razlozi velike potrošnje energije, odnosno visokih troškova grijanja i hlađenja zgrada u Bosni i Hercegovini. Ovaj problem je prepoznala i Vlada Kantona Sarajevo, te je putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS pokrenula projekat „Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo“.


30.09.2021

“Mi smo spremni da pomognemo građanima Istočnog Sarajeva da nađemo tehnički model kako da određenu količinu vode prebacimo njima”, kazao je jutros ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, gostujući u emisiji BHRT-a “Jutro za sve”, povodom činjenice da su posljednjih dana građanima Istočnog Sarajeva uvedene redukcije vode.


28.09.2021

U okviru drugog dijela današnjeg skupštinskog zasjedanja zastupnici su jednoglasno prihvatili Studiju društveno-ekonomske opravdanosti za uspostavu holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo.

Prihvatanjem ove studije ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović dobio je zaduženje da pokrene aktivnosti na uspostavi ovog holdinga.


22.09.2021

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo uputilo je danas zahtjev prema KJKP “Toplane” Sarajevo da, prije službenog početka grijne sezone, puste grijanje i tako zagriju trenutno hladne domove građana Sarajeva.

Prema informacijama iz ovoj javnog komunalnog preduzeća, građani Sarajeva će od sutra, u 05:00 sati, imati tople radijatore u svojim domovima, jer tako diktiraju posebni tehnički uvjeti koji se moraju ispuniti kako bi sistem grijanja bio pušten u funkciju.


20.09.2021

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović sastao se sa brigadirom Ferencom Kissom, načelnikom NATO štaba Sarajevo i brigadirom Wolframom Fösslom, glavnim pravni savjetnik komandanta EUFOR-a.

Na sastanku su razmatrana pitanja iz oblasti uređenja prostora oko baze Butmir sa stanovišta zaštite okoliša, sprečavanja stvaranja divljih deponija i nelegalnog iskopa građevinskog materijala, kao i o drugim okolišnim pitanjima koja su interesantna za obje strane.


17.09.2021

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještava da se od danas do kraja tekućeg mjeseca neće moći pratiti rezultati monitoringa kvaliteta zraka, koji se tiču prisustva sumpordioksida na lokaciji mjerne stanice Ilidža, te sumpordioksida, azotnih oksida, ozona i ugljenmonoksida na lokacijama Ilijaš, Otoka i Vijećnica.


16.09.2021

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je na današnjoj sjednici Studiju društveno-ekonomske opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo, te je uputila Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Studiju je, u koordinaciji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom - SERDA, izradio Ekonomski institut u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i ENOVA d.o.o Sarajevo.