Skip to main content
Please wait...

Implementacijom projekata proširenja daljinskog grijanja i energijske efikasnosti u javnim objektima do poboljšanja kvaliteta zraka u KS

Submitted by Anonymous (not verified) on 28, Apr 2022

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović održao je radni sastanak sa direktoricom bosanskohercegovačkog ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuelom Naessl.

Povod za razgovor je bio projekt „Proširenje i poboljšanje sistema daljinskog grijanja u KS“, a za koji je u novembru prošle godine potpisano Mandatno pismo između Vlade KS i EBRD-a.

Nakon potpisivanja Mandatnog pisma, EBRD je angažovao konsultanta za izradu sveobuhvatne studije izvodljivosti za KS, pod nazivom Integracija toplotnih pumpi i poboljšanje sistema daljinskog grijanja, koja je trenutno još uvijek u fazi izrade.

Izradu Studije finansira vlada Austrije, putem Programa za obnovljive izvore u sistemima daljinskog grijanja u zemljama Zapadnog Balkana.

U navedenoj studiji procijenit će se potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije/topline, predložiti rješenje za integraciju sistema toplotnih pumpi u postojeću mrežu, te procijeniti potencijal proširenja i poboljšanja postojeće mreže daljinskog grijanja.

Očekivani benefit realizacije ovakvog projekta jeste ostvarenje značajnog ekološkog efekta uključujući smanjenje emisije stakleničkih gasova, poboljšanje energijske efikasnosti sistema daljinskog grijanja i primjena inovativnih tehnologija.

Na sastanku je razgovarano i o projektu „Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ čija implementacija je u toku, a u okviru kojeg se trenutno izvode radovi na utopljavanju prvog seta javnih objekata.

Ministar Hadžiahmetović je izrazio zadovoljstvo saradnjom resornog ministarstva i EBRD-a na zajedničkim projektima, te istakao kako će ovakvi projekti doprinijeti poboljšanju kvalitete života građanki i građana KS, te prije svega značajno utjecati na poboljšanje kvalitete zraka u KS.

 

Slika