Skip to main content
Please wait...

U Kantonu Sarajevo zabilježeno značajno poboljšanje kvaliteta zraka

Submitted by Anonymous (not verified) on 18, Jan 2022

Na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović dao je danas saglasnost za ukidanje epizode “Upozorenje”, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, a koja je proglašena u subotu, 15. januara.

Iako su prethodnog dana izmjerene vrijednosti bile preko dozvoljenih granica, u noćnim satima i tokom današnjeg dana zbog izmijenjenih meteoroloških prilika došlo je do pročišćavanja sarajevske kotline, tako da je zabilježeno značajno poboljšanje kvaliteta zraka. 

Imajući u vidu sinoptičku prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda po kojoj se tokom sutrašnjeg dana očekuje stabilna vremenska situacija, bez padavina i sa vjetrom slabog intenziteta, te temperaturna inverzija u noći na srijedu 18. januara i četvrtak, 19. januara, odlučeno je da na snazi ostaje epizoda “Pripravnost” u svim zonama na području Kantona Sarajevo. 

U četvrtak se očekuju padavine, kiša koja će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg, kao i u petak, kada će se ponovo razmotriti stanje kvaliteta zraka i odlučivati o daljnim aktivnostima.

Svi podaci o kvaliteti zraka se kontinuirano mogu pratiti na stranici  http://www.kvalitetzraka.ba i https://zzjzks.ba/kvaliteta_zraka/

Slika