Skip to main content
Please wait...

Stručno tijelo: Nisu ispunjeni svi uvjeti za proglašenje epizode “Pripravnost” na području KS

Submitted by Anonymous (not verified) on 10, Jan 2022

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na automatskim stanicama Otoka, i Ilijaš zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10 čestične tvari u zraku od 50 µg/m3 za prethodni dan.

Također, za jučerašnji dan na stanicama Otoka i Ilidža su zabilježena i prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti za sumpordioksid od 125 µg/m3.

Zabilježeno je prekoračenje granične dnevne vrijednosti i za vodik sulfid na lokalitetu mjerenja stanice Ilidža od 12,3 µg/m3, jer mu je granična vrijednost 5 µg/m3.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa padavinama i vjetrom slabog intenziteta, bez temperaturne inverzije.

Promjena vremenskih uslova se predviđa za srijedu, kada se očekuje njihova stabilizacija, odnosno oblačno vrijeme bez padavina, sa maglom i niskom oblačnosti, te pojavom temperaturne inverzije.

U isto vrijeme, uslijed vremenskih prilika koje karakteriše odsustvo temperaturne inverzije i vjetra sjevernog i sjeverozapadnog smjera došlo je do transtorta zagađujućih materija iz TE Kakanj na područje Kantona Sarajevo.

Iz ovog razloga, spomenuta situacija uzrokovala je povećane koncentracije sumpordioksida, te su zabilježena povećanja koncentracija na svi automatskim stanicama, kao i prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti na stanicama Otoka i Ilidža.

Obzirom na prognozirane nestabilne vremenske uslove, iako su zabilježene prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti na dvije automatske stanice, nisu ispunjeni svi uslovi na osnovu kojih bi Stručno tijelo proglasilo epizodu “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo, a koje su predviđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

 

Slika